Chruściki-lane
Składniki na około 15 sztuk (18 cm średnicy )
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wódki
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia.
Przygotowane ciasto przelać do małej butelki po wodzie, w zakrętce zrobić otworek o szerokości 5 mm ( można wykorzystać butelkę z nakrętką z dzióbkiem ) i zakręcić butelkę.
Do małej patelni o średnicy np. 20 cm, nalać oleju do wysokości 3 cm. Rozgrzać do temperatury 175*C. Przechylając butelkę wylewać ciasto na rozgrzany olej ruchem spiralnym, od zewnątrz ku środkowi, tworząc esy - floresy. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.Wykładać na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz