RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
Przepis podzielony jest na dwie części.
Ciasto:
500g mąki
200g masła 82%
100g cukru pudru
3 żółtka
3-4 (pełne) łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek cukru
700 ml mleka
200g masła 82%2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę.Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz