TORT RAFFAELLO
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki mąki pszennej ( tortowej )
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Nadal ubijając dodawać po kolei żółtka, wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, przełożyć ciasto. Piec w 175*C przez około 35 -40 minut. Wystudzić przekroić na 3 blaty.
Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego ( 2 x 400 ml )
750 g serka mascarpone
1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego Malibu
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wieczór wcześniej wstawić mleko kokosowe do lodówki.
Postępowanie: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do naczynia ( nasączymy nią biszkopt ) Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki ( do kremu dodajemy całość ).Do śmietanki dodać serek mascarpone, cukier, wiórki i likier, zmiksować do połączenia się składników.
Poncz:
Woda kokosowa odłożona z puszki mleka kokosowego
3 łyżki likieru kokosowego
Ponadto:
1/2 słoiczka dżemu truskawkowego ( 170 g) ( opcjonalnie )
wiórki kokosowe do obsypania boków i wierzchu Na paterze położyć pierwszy blat, naponczować, posmarować dżemem truskawkowym. Wyłożyć warstwę kremu około 1/4 całości. Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować warstwą kremu, przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem,obsypać wiórkami kokosowymi.
Dowolnie ozdobić, np. świeżymi truskawkami, pralinkami raffaello. Ja zrobiłam rozetki z odłożonego kremu.
SMACZNEGO
Dodaj komentarz